När vi på Nova Tandklinik av någon anledning inte kan rädda en tand som skadats eller drabbats av sjukdom återstår det inget annat alternativ än tandutdragning. Vi använder oss av bedövning och moderna tekniker för att göra upplevelsen så behaglig som möjligt för dig. Du behöver dock räkna med att området kan bli ömt och svullet efter behandlingen. Vad är egentligen viktigt att tänka på efter en tandutdragning? Vad gör du till exempel om du dragit ut en tand och blöder mycket efteråt? Här går vi igenom allt som är viktigt att känna till om eftervården.

Läkning efter tandutdragning

Efter att en tand tagits bort ur munnen blir det av naturliga skäl ett litet hål i käkbenet där tanden tidigare suttit. Efter du dragit ut en tand blöder du alltså en del – det är snarare en regel än ett undantag. Blödningen slutar dock snabbt och tandköttet kommer tids nog att växa över hålet, men det kan ta några veckor innan läkningen är klar. När tandköttet väl täcker hålet kommer benet att fortsätta fylla ut området under ganska lång tid. Normalt sett behövs inga kontroller under läkningsprocessen, men om du får några besvär är det viktigt att kontakta oss på Nova Tandklinik och boka tid för undersökning. Kontakta oss direkt om du upplever något av följande:

  • om blödningen börjar på nytt efter den slutat, eller om den inte upphör alls
  • om gapsvårigheter och svullnad inte reduceras
  • om det blir svårt att dricka eller svälja
  • om du får feber
  • om värken förvärras eller inte går över.
image

Praktiska råd till dig som dragit ut en tand

Munhygien

Efter du dragit ut en tand ska du borsta tänderna precis som vanligt – men undvik att använda borsten precis kring sårområdet. När några dygn passerat kan du även börja borsta tänderna i området där vi dragit ut en tand. Blöder det på nytt så borstar du för hårt, så var väldigt försiktig och använd gärna en mjuk tandborste. Anledningen till att du ska borsta där är för att minska bakteriebeläggningen. Efter ytterligare någon vecka kan du börja borsta som vanligt igen.

Äta, röka och snusa

Precis efter ingreppet ska du undvika mat och dryck under minst två timmar eftersom det kan orsaka infektioner och försvåra läkningen. Du bör inte heller skölja med vatten under dessa två timmar! Efter du dragit ut en tand och blöder kan vatten nämligen förstöra den propp av levrat blod som skyddar hålet. Försök sedan att äta halvfast eller flytande föda under första dygnet. Cigaretter och snus bör du i sin tur undvika under minst 72 timmar efter ingreppet.

Fysisk aktivitet

De första timmarna efter du dragit ut en tand bör du försöka ta det lugnt, annars kan blödningen öka. Undvik också kraftig fysisk ansträngning och tungt arbete under de första dagarna.

FAQ

Gör det ont efter man dragit ut en tand?

Efter en tandutdragning är det vanligt att blöda lite, och vara öm i området där tanden suttit. Detta går dock över fort.

När ska man kontakta Nova Tandklinik efter en tandutdragning?

Om du har blödningar, värk eller svullnad som förvärras eller inte går över ska du kontakta oss på Nova Tandklinik. Samma sak gäller om du får feber samt svårigheter att svälja eller gapa.

Vad bör man tänka på efter en tandutdragning?

Vi på Nova Tandklinik rekommenderar att du undviker mat och dryck de första två timmarna, och att du undviker cigaretter och snus minst 72 timmar efter ingreppet. Undvik även tung fysisk aktivitet de första dagarna för att reducera risken för blödningar.