Vaknar du ofta med ömma käkar eller huvudvärk? Besväras du av en knäppande käke varje gång du gapar? Då kan det vara så att du gnisslar, biter eller pressar ihop dina tänder på natten. Den medicinska termen för tandgnissling är bruxism, och det kan orsaka symtom som är störande för vardagslivet. Vi på Nova Tandklinik har stor kunskap om bruxism och kan hjälpa dig att skaffa en bettskena som minskar friktionen. Den absolut vanligaste bettskenan för patienter med bruxism är tillverkad av hårdplast, men vi erbjuder även varianter av mjukplast. Vad finns det för fördelar med en mjuk bettskena? I vilka situationer kan en mjuk bettskena vara rätt val? Fortsätt läsa för att ta reda på mer!

Hård respektive mjuk bettskena

Obehandlad tandgnissling kan leda till en skadad käkled, stela käkmuskler samt huvudvärk som följd. Det kan dessutom orsaka snedställningar och skador på tänderna, så därför är det oerhört viktigt att kontakta oss om du misstänker att du gnisslar tänder. Vi rekommenderar oftast en hård bettskena mot tandgnissling för att minska friktion och slitage, men i vissa fall kan det vara aktuellt med en mjuk bettskena istället.

Effektiv korttidsbehandling

I samband med större protetiska ersättningar – exempelvis implantat eller broar – rekommenderar vi ofta en mjuk bettskena för att förhindra att slitage uppstår på din nya konstruktion. En mjuk bettskena kan också vara ett effektivt alternativ vid korttidsbehandling av tandgnissling. Studier visar till exempel att patienter som behandlas med mjuka bettskenor upplever symtomförbättring snabbare än patienter som behandlas med hårda bettskenor. I det långa loppet har däremot hårda bettskenor en större effekt. Om du har kroniska problem rekommenderar vi alltså den hårda bettskenan, medan nyuppkomna eller milda besvär oftast kan behandlas med en mjuk bettskena istället.

Fördelar med mjuka bettskenor

En mjuk bettskena har förvisso lite kortare hållbarhet, men är samtidigt betydligt lättare att vänja sig vid. Med en hård bettskena är det nämligen inte ovanligt att känna ett visst obehag till en början, medan mjuka bettskenor oftast känns mindre obehagliga i munnen. Mjuka bettskenor är dessutom både enklare och billigare att framställa, vilket betyder att behandlingen oftast kan inledas ganska omgående. Tror du att du gnisslar tänder på nätterna, och vill veta mer om våra olika bettskenor? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på Nova Tandklinik. Vår kunniga tandvårdspersonal arbetar i moderna lokaler i Södertälje och erbjuder tandvård av högsta kvalitet. Vi garanterar att du får en trygg upplevelse hos oss!

FAQ
När används en mjuk bettskena?
Vi kan rekommendera en mjuk bettskena om du har nyuppkomna eller milda besvär med tandgnissling, eller om du har protetiska ersättningar som behöver skyddas mot slitage.
Vad är fördelarna med mjuka bettskenor?
Mjuka bettskenor är enklare och billigare att tillverka, och dessutom betydligt lättare att vänja sig vid än hårda bettskenor.
Vad är syftet med bettskenor?
Bettskena är en vanlig behandlingsmetod vid tandgnissling. Genom att använda en bettskena på natten motverkas spända käkmuskler, huvudvärk och slitage på tänderna. Bettskenor kan också användas för att skydda protetiska ersättningar som implantat och broar mot slitage.