Amalgamsanering

Sedan 2009 råder det totalförbud mot användning av amalgam inom tandvården. Amalgam består av bland annat kvicksilver, som är en giftig och neurotoxisk metall. På Nova Tandklinik vill vi vara en del av utvecklingen inom tandvården. Till oss kan du vända dig om du har gamla amalgamfyllningar du vill bli av med. Vi strävar mot att använda biologiska alternativ som är skonsamma mot tänderna och miljön.

Hälsorisker med amalgam

Fram till mitten på 80-talet var det vanligt inom tandvården att laga tänder med amalgam, som är ett billigt och slitstarkt material. Problemet är att amalgam delvis består av kvicksilver som varken är bra för hälsan eller miljön. Fibromyalgi, migrän, kronisk trötthet, reumatiska sjukdomar, tarminflammation, allergier och MS är bara ett axplock av alla hälsobesvär som kopplats till kvicksilverförgiftning från amalgamfyllningar i tänderna.

Numera är det förbjudet att använda amalgam inom svensk tandvård. Istället fylls hål och sprickor med komposit, ett plastmaterial som fäster bättre på tanden och ger ett mer naturtroget utseende.

Hur vet jag om mina tänder lagats med amalgam?

Har du fått tänderna lagade på 60, 70 eller 80-talet är det sannolikt att tandläkaren använt amalgam.

Amalgam består av flera olika metaller och har en silveraktig färg som sitter likt ett hölje ovanpå en tand (vid större lagningar) eller som en mörk fläck (vid mindre lagningar).

Det gör det relativt enkelt att se om man har amalgamfyllningar.

Få hjälp med amalgamsanering

Gamla amalgamfyllningar kan orsaka allergibesvär eller nervtoxiska reaktioner hos känsliga personer.

På Nova Tandklinik utför våra tandläkare amalgamsanering enligt rådande regelverk och vi har strikta rutiner vid borttagning av amalgam.

Det innebär bland annat att vi isolerar tanden för att därefter avlägsna amalgamet i omgångar.

Efter att all amalgam har avlägsnats, ersätts det med en vit keramisk fyllning som är biologisk om så önskas.

Har du amalgamfyllningar du vill bli av med? Boka tid för en undersökning så går vi igenom din munhälsa.

På Nova Tandklinik vill vi att du som patient ska kunna påverka din egen vård. Tidsbokning online finns tillgänglig. Det går också bra att ringa till kliniken på telefonnummer 08 – 550 88 550 / 072 – 299 01 07.

Vi finns på Storgatan 17, i hjärtat av Södertälje.

Välkommen in!