Under­sökning och Utredning

Att gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren är viktigt för att bevara en god munhälsa. Vid ett vanligt besök hos oss får du reda på hur det står till med dina tänder och hur du tar hand om dem på rätt sätt.
Vad händer vid en undersökning?
Vid en undersökning kontrollerar vi inte bara så att dina tänder är fria från karies. En grundlig kontroll av hela munhålan utförs för att kunna bedöma din tandhälsa och hur slemhinnorna mår. Vi undersöker tänderna kliniskt med 2–4 röntgenbilder som normalt tar cirka 30 minuter. Även kontroll av tandköttsfickor och blödning samt en enkel tandstensborttagning ingår.
Målet med undersökningen är att ta reda på om du drabbats av tandsjukdom eller om det föreligger någon risk för framtida besvär i tänder och tandkött. Vi letar efter tecken på inflammation, vitaminbrist, bettavvikelser, tandlossning och andra tandsjukdomar. Därför är det viktigt att kontrollera tänderna regelbundet. Ju tidigare vi upptäcker eventuella problem desto lättare är det att bromsa eller behandla i tid.

Undersökning med röntgenbilder

Med röntgenbilder kan vi upptäcka osynlig karies och tandsten samt tecken på tandlossning genom att kontrollera utrymmet mellan tand och tandkött. Är utrymmet ovanligt djupt kan detta vara en indikation om påbörjad parodontit.
Ibland finns behovet att ta flera röntgenbilder än de man vanligtvis tar under en basundersökning. Detta kan vara vid fall då man planerar omfattande behandling eller utredning, implantatbehandling eller större estetiska ingrepp. Vi informerar alltid om behovet av fler röntgenbilder. På så vis kan du känna dig trygg och följa med i behandlingsplaneringen. Vi erbjuder även panoramaröntgen för att underlätta och effektivisera vår behandlingsplan.

Utredning vid större behandlingsbehov

När undersökningen är klar går vi tillsammans igenom din diagnos och du får även råd kring hur du bör tar hand om dina tänder för att undvika framtida besvär. Skulle vi upptäcka problem med karies eller annan tandsjukdom kan vi behöva göra en utredning för att bedöma behandlingsbehovet. I så fall får du boka en ny tid för en mer djupgående undersökning.

Information och behandlingsplan

Våra tandläkare planerar alltid behandlingsbehovet efter en undersökning tillsammans med patienten. Vi ger alternativa terapiförslag och informerar om för/nackdelar med varje förslag, information om materialval och behandlingstid, samt kostnader.

När vi kommit överens om vilken behandling som passar dig bäst så får du ett skriftligt kostnadsförslag samt undersökningsprotokoll innan du lämnar kliniken.

Hur ofta behöver jag gå på undersökning?

Vi rekommenderar våra patienter att boka tid för en undersökning varje år, i synnerhet vid problem med tandlossning och lagningar/rotfyllningar som behöver kontrolleras. För vissa patienter rekommenderas undersökning (med eller utan röntgen) vart sjätte månad, beroende på omfattningen av behandlingsbehovet och behandlingsresultatet. Om tandläkaren bedömer vid undersökningstillfället att behandlingsbehovet är minimalt och patienten har en god oral hygien så kan man eventuellt få komma vartannat år för en rutinkontroll.

Boka tid för en undersökning

Vill du känna dig trygg och informerad hos din tandläkare? Hos oss på Nova Tandklinik är vi måna om att du som patient ska kunna påverka din egen vård. Tveka inte med att kontakta oss på kliniken, där din trygghet är vår motivation.

Ta gärna en närmare titt på vår hemsida för mer information om behandlingar och betalningsmetoder inom allmän, reparativ och estetisk tandvård.

Kontakta oss gärna om frågor uppstår eller om du vill boka tid. Tidsbokning kan göras online via vårt webbformulär eller genom att ringa till kliniken på telefonnummer 08 – 550 88 550 / 072 – 299 01 07.
Vi finns på Storgatan 17, i hjärtat av Södertälje. Välkommen in!