Förebyggande behandlingar

Inom området förebyggande tandvård ingår bland annat fluorbehandling och rengöring som hjälper till att förhindra framtida tandbesvär. Hos oss får du också reda på hur du bäst sköter om dina tänder utifrån din egen munhälsa.

Att hålla tänderna rena och friska är extra viktigt för dig som tar mediciner på grund av sjukdom eller har ärftliga anlag för tandköttssjukdomar, parodontit eller karies. Vissa läkemedel har muntorrhet (xerostomi) som biverkning, vilket ökar risken för hål i tänderna.

Vad ingår i en förebyggande behandling?

Vilken typ av förebyggande vård du får hos tandläkaren beror främst på hur din munhälsa ser ut. För patienter med friska tänder brukar det räcka med en rutinmässig tandpolering med fluor och eventuell borttagning av tandsten. Är du extra känslig för karies brukar vi fluorlacka tänderna, något som effektivt minskar risken för framtida karies.

Patienter med svårare besvär kan behöva specialiserad vård i form av tandköttsbehandling. I synnerhet om du lider av kronisk parodontit eller tandlossning är det viktigt att försöka bevara så mycket av stödjevävnaden som möjligt så att tänderna inte förlorar sitt fäste.

Amalgamsanering

Sedan 2009 är det förbjudet i Sverige att laga tänderna med amalgam, en metallkomposit som användes under 80- och 90-talet som tandfyllningsmaterial. Amalgam innehåller kvicksilver som är skadligt för hälsan och miljön.

Sedan flera år tillbaka använder man istället plastkomposit för att ersätta gamla amalgamfyllningar. Vi har en bred erfarenhet av amalgamsanering och kan erbjuda ett metallfritt alternativ till dina fyllningar. Förutom plastkomposit arbetar våra tandläkare också med biologiska och allergivänliga nanokeramiska fyllningsmaterial samt glasjonomer (ett fluorbaserat kompositmaterial).

Boka tid för en konsultation så går vi tillsammans igenom dina behov.

Bettskena

Gör det ont i käken när du vaknar på morgonen? I så fall är det möjligt att du gnisslar eller pressar tänderna medan du sover. Bruxism är väldigt vanligt och orsakar ett överdrivet slitage på tänderna som kan leda till sprickor, stela käkmuskler, kronisk huvudvärk och tandlossning. Med tiden så börjar tänderna att brytas ned och emaljen skadas, vilket kan leda till ilningar och ett insjunket bett.

Med en bettskena kan du skydda dina tänder mot onödiga skador och slitage. Vid behov av en bettskena utför tandläkaren först en grundlig utredning av munhålan för att bedöma vilken typ av bettskena som lämpar sig bäst. En hård plastskena används som regel i överkäken och hjälper spända käkmuskler att slappna av. Våra tandläkare tar ett snabbt avtryck i över- och underkäken. Därefter utformar våra tandtekniker en optimal bettskena i hårdplast som låter underkäken röra sig fritt.

En mjuk plastskena är oftast nödvändigt vid större protetiska ersättningar som broar eller implantat, detta för att förhindra slitage på den nya konstruktionen. Denna sorts bettskena slits snabbare med tiden och det är därför viktigt att byta ut den med jämna mellanrum.

Hur du själv kan ta hand om dina tänder

När det kommer till förebyggande tandvård är det du själv som är din viktigaste vårdgivare. Genom att dagligen borsta tänderna, använda tandtråd, skölja med fluorskölj och undvika livsmedel som är speciellt skadliga för tänderna (läsk, godis, alkohol, energidrycker etc.) kan du effektivt förhindra framtida tandproblem.

Personer med tidigare tandsjukdom måste vara särskilt noggranna med sin munhälsa. Det kan krävas desinfekterande sköljmedel eller tandborstning med mellanrumsborste för att upprätthålla en god munhygien. Även om du inte skulle ha besvär med tänderna är en mellanrumsborste ett utmärkt redskap för att få bort bakterier mellan tänderna som din vanliga tandborste har svårt att komma åt.

Viktigt med regelbundna besök hos tandläkaren

Även om du sköter dina tänder på ett bra sätt är det viktigt att besöka tandläkaren 1-2 gånger om året för en rutinmässig kontroll. Hos oss får du rätt vård för dina tänder och all information du behöver för att undvika problem med karies, tandköttsinflammation och andra sjukdomar.

Vill du känna dig trygg och informerad hos din tandläkare?

På Nova Tandklinik vill vi att du som patient ska kunna påverka din egen vård. Kontakta oss gärna om du har frågor kring våra behandlingar eller om du önskar boka tid. Tidsbokning online finns tillgänglig. Det går också bra att ringa till kliniken på telefonnummer 08 – 550 88 550 / 072 – 299 01 07. Vi finns på Storgatan 17, i hjärtat av Södertälje. Välkommen in!