Kirurgiska behandlingar

På Nova Tandklinik arbetar specialisttandläkare med lång erfarenhet av oral kirurgi. Alla våra kirurgiska ingrepp sker under lokalbedövning. Vid enstaka fall kan det bli aktuellt med antibiotikabehandling före och/eller efter ingreppet.

Detta bidrar enormt till att minska infektionsrisken och eventuella komplikationer. Lider du av tandläkarskräck eller känner dig orolig inför behandlingen kan du få lugnande medel som hjälper dig att slappna av. Hos oss blir du väl omhändertagen – före, under och efter behandlingen.

Tanduttagning

Ibland går det inte att rädda en tand och då måste den dras ut. Det kan kännas både skrämmande och nervöst. Därför går vi alltid igenom alla stegen i din behandling innan den påbörjas. Även om det låter otäckt så gör det faktiskt sällan ont att få en tand utdragen.

Vid tanduttagning avlägsnas hela tanden från käken. Beroende på tandens position kan ingreppet vara mer eller mindre komplicerat. Oavsett omfattningen av ingreppet börjar behandlingen alltid med att din tandläkare gör en grundlig undersökning av din munhåla. För att du inte ska känna smärta under ingreppet bedövas tanden och det kringliggande området.

Orsaker till att man kan behöva operera bort en tand:

  • En eller flera tänder har börjat lossna på grund av tandlossningssjukdom
  • Omfattande tandfraktur som går djupt under tandkött och in i käkbenet
  • Omfattande infektion eller inflammation i tandens rot som inte går att behandla med en vanlig rotfyllning
  • Smärta i visdomstand
  • Felplacerade tänder

Våra tandläkare har en gedigen erfarenhet inom tanduttagning. Du är alltid välkommen att boka tid för en konsultation eller kontakta kliniken om du vill veta mer om våra behandlingar.

Operation av visdomstand

Visdomständerna är de tänder som växer längst bak i munnen och bryter fram under de senare tonåren. Det är inte alltid som visdomständerna får plats i tandraden och kan således orsaka besvär och/eller störa placeringen av övriga tänder. De är också svårast att komma åt när man borstar tänderna. I många fall är visdomständerna delvis täckta av tandkött, vilket gör att tandköttsfickan är större. Detta i sin tur gör det lättare för bakterier att tränga igenom och orsaka karies eller inflammation.

Ibland kan man behöva ta bort en visdomstand som ställer till problem i tandköttet, något som kallas för perikoronit. Det kan också hända att visdomständerna inte är helt frambrutna, dvs att de fortfarande ligger under tandköttet. Även då kan det krävas att man opererar bort en tand.

Våra tandläkare har bred erfarenhet av att operera bort visdomständer som orsakar besvär. Inför en visdomstandoperation kontrolleras tandens position i förhållande till övriga tänder, både manuellt och med hjälp av röntgenbilder.

Operation vid tandlossning

Patienter med tandlossningssjukdom som inte mår bättre efter traditionell tandstensborttagning kan behöva genomgå en tandköttsoperation. Under ingreppet (som sker med lokal bedövning) fälls tandköttet i rotområdet upp och infektiös vävnad tas bort med hjälp av mekanisk och kemisk rengöring. Operationen kan utföras på enstaka tänder eller flera tänder samtidigt.

Våra tandläkare är specialiserade inom parodkirurgiska behandlingar och har utfört ingrepp med god prognos. Se Tandlossning/parodontit för mer information.

Implantatoperation

Saknar du en eller flera tänder kan implantat (fixtur) vara ett bra alternativ. Ibland är granntänderna runt tandluckan fullt friska och då kan ett implantat återskapa tandraden utan att tänder behöver slipas ned, något som krävs vid behandling med krona/bro.

I förstadiet till det kirurgiska ingreppet får du träffa våra tandläkare som genomför en komplett undersökning. Hälsoutredning, klinisk undersökning och röntgenutredning ingår. Implantatoperationer sker alltid med lokal bedövning så du behöver inte oroa dig för att det ska göra ont under ingreppet.

Vill du känna dig trygg och informerad hos din tandläkare?

På Nova Tandklinik vill vi att du som patient ska kunna påverka din egen vård. Vi utför alla våra kirurgiska behandlingar på kliniken. Detta är en fördel då vi kan följa behandlingsprocessen från start till slut, samtidigt som vi har koll på garantier, materialval och eftervård.

Nova Tandklinik är ansluten till försäkringskassans statliga tandvårdsstöd. Du har som patient rätt till ett högkostnadsskydd som gäller vid behandlingar där den totala kostnaden överstiger 3000 kronor. All tandvård för barn och vuxna under 23 år är kostnadsfri.

Kontakta oss gärna om du har frågor kring våra behandlingar eller önskar boka tid. Tidsbokning