Lagningar

Lagningar/Fyllningar

Karies eller frakturer är den vanligaste orsaken till att man behöver laga en tand. Om du misstänker att du har karies eller om du fakturerat en tand bör detta kontrolleras så tidigt som möjligt för att undvika att kariesangreppet sprider sig eller att flera delar av tanden bryter ned. Hos oss kan du behandla kariesangrepp och frakturer med olika sorters fyllningsmaterial, beroende på situation, efter en enkel kontroll med röntgen och i munnen.

Vi har 3 olika fyllningsmaterial som vi använder på Nova Tandklinik regelbundet,

Komposit (plastfyllning)
Nano keramisk fyllningsmaterial (består av kisel och

zirkoniumdioxid – mer biologisk och allergivänlig fyllningsmaterial, samma estetik som komposit)

Glassjonomer

Även olika inlägg kan ersätta fyllningar, då de oftast är mer estetiska och tillverkade av vår tandtekniker. De är oftast dyrare än vanliga fyllningar, men har bättre prognos och är oftast mer estetiska. Mer info angående inlägg i fliken ”protetik” Vi använder inte amalgam och rekommenderar inte att man har amalgam fyllningar. Fråga gärna oss mer angående detta eller läs i fliken ”amalgamsanering” för mer Information angående amalgam.

Komposit
-/plastlagning

En kompositfyllning består av en plastmassa som innehåller små partiklar av kvarts eller glas. Fördelarna med en kompositfyllning är att materialet är tandfärgad och att det går att fästa direkt till tanden. En kompositfyllning håller i ungefär 5-10 år och materialet fungerar bäst vid små lagningar. Nackdelar är att de är känsliga för påfrestningar som hårt tuggtryck och att de lätt samlar plack (bakteriebeläggningar). De missfärgas också lätt om du är rökare.

Nanokeramisk fyllningsmaterial

Våra nano keramiska fyllningsmaterial (Admira fusion) består av kiselsyra och fillerpartiklar av kisel och zirkoniumdioxid. Detta material innehåller alltså inte metakrylater, som en del är allergiska mot. Estetiskt är i samma klass som komposit fyllningar och bevarar sin vita färg, samtidigt som det är lika eller mer slit tåligt än komposit.

Glasjonomer

Glasjonomer är en typ av tandfyllningscement som innehåller fluor. Det är vanligt vid tandfyllningar på mjölktänder, eller när man som vuxen behöver en långtidstemporär fyllning för att förebygga karies eller temporärt fylla en fraktur. Den främsta fördelen är förmågan att uppta och avge fluor, vilket kan förebygga karies (hål i tänderna). Nackdelar är att den inte är lika slit stark som permanenta fyllningar (komposit eller nano keramiska fyllningar) och har begränsad hållfasthet.

Vi följer alltid tandläkarförbundets samt tandvårdsskadeförbundets rekommendationer vid val av material. I länken nedan kan du läsa om de olika materialen och deras innehåll och påverkan på kroppen.

http://www.tf.nu/nyhet/bra-fyllningsmaterial/