Implantatbehandling

Nova Tandklinik erbjuder tandimplantat med moderna metoder och material. Våra tandläkare håller sig regelbundet uppdaterade med de nyaste rönen, teknikerna och material, så att vi kan erbjuda er prisvärda tandimplantat med högst kvalitet.

Våra tandläkare har arbetat med flera olika implantatsystem, och kan därför erbjuda reparationer och ersättning av tidigare implantat och implantatkonstruktioner så som kronor, broar och täckproteser. Vi kan ersätta en saknad tand till hela tandlösa käkar med implantat.

Är du i behov av ett implantat eller flera? Tveka inte att kontakta oss för en konsultation. Under konsultationen utförs en undersökning av slemhinnor samt tänder, och röntgen tas. Vid avslutat konsultation diskuteras din individuella situation och om implantat är den bästa lösningen. Man får även kostnadsförslag samt anvisningar och tips. Vi arbetar med världskända implantatföretag och därför erbjuder vi generösa garantiavtal samt enbart originaldelar från samtliga leverantörer. Alla våra implantat är bland de mest använda implantaten med väldokumenterade premiumsystem.

Hur utförs en implantatbehandling?

Efter en implantatkonsultation kan en behandling genomföras.

Tandimplantat består av titanskruvar (eller keramiska zirkoniumskruvar) som opereras fast i käkbenet under tandköttet. De fungerar som konstgjorda tandrötter som man sedan kan fästa på en enstaka tandkrona, brokonstruktion eller en protes.

Direkt efter operationen påbörjas osseointegration, vilket innebär att käkbenet runt implantatet tränger in runt implantatet och fäster vid det. Det blir alltså ett bra stöd för konstgjorda tänder. I normalt fall brukar man vänta cirka 4–6 månader efter att en fixtur(implantat) har placerats, innan man belastar det. Detta är en standard hos alla tandläkare, men i enstaka fall kan implantatet belastas med en konstgjord konstruktion innan dess.

Det finns flera fördelarna med implantat, bland annat att det är kostnadseffektivt, tänderna över implantatet sitter fast (broar, proteser eller enstaka kronor), oavsett om du äter eller pratar. Dessutom behöver man inte slipa granntänderna för att ersätta en saknad tand. En annan fördel med implantat är att de vid korrekt placering och skötsel har god prognos och livslängd som kan vara livet ut. Behandling med implantat kräver tillräckligt med käkben för att fästa implantaten. Mycket noggrann munhygien och regelbundna tandläkarkontroller är viktiga för att implantaten ska fungera. Tandkött och käkben måste hållas friska för att behandlingen ska lyckas på sikt. Implantatets överlevnad påverkas också av vanor och sjukdomar. Rökning och vissa hälsotillstånd så som okontrollerad diabetes kan initialt påverka käkbenets läkning runt implantatet.

På Nova Tandklinik utförs hela implantatbehandlingen av våra skickliga tandläkare, både det kirurgiska ingreppet och det protetiska arbetet, så du inte behöver byta mellan olika kliniker. Vi erbjuder telefonkonsultation och regelbunden kontroll av dina implantat samt protetiska konstruktion för att du skall känna dig trygg igenom hela behandlingsresan, där du får professionell vård från dag ett.

Våra implantat kommer från Biomet, som är bland det största implantatföretaget i hela världen! Vi hänvisar till info vid implantat för förberedelser före och efter en implantatoperation.

Information inför och efter din implantatoperation

Inför operation

  • Om tandläkaren har förskrivit mediciner till dig ska de hämtas på apoteket dagar innan operation. Följ alltid tandläkarens anvisningar.
  • Om du röker så rekommenderar vi att du inte röker minst 1 vecka innan operationstillfället.
  • Lugnande medicin finns om så önskas. Säg det till din tandläkare 45-30 minuter innan operation. Om du får lugnande får du inte köra bil inom 24 timmar. Därför förslår vi att en anhörig kör dig till och från kliniken vid operation eller att du färdas på annat sätt än med egen bil.

Efter operation

  • Efter operation bör du äta mjuk mat i några dagar, t.ex. soppa eller gröt. Detta rekommenderas då tandköttet och implantatet under tandköttet måste få läka utan större belastning. Det är viktigt att matråden som ges av tandläkaren följs.
  • Efter operation kommer tandläkaren visa hur du skall hejda blödning och svullnad av tandköttet med kompress. Det är viktigt att bita på kompressen enligt tandläkarens anvisningar för att minska risken för kraftig svullnad och blödningar. Kompressen ska vara fuktad i saltvatten.
  • Efter varje måltid bör munnen sköljas med saltvattenlösning. Denna kan köpas färdig på apotek, eller så kan man göra den hemma. Koka 1 liter vatten och blanda 3 matskedar vanlig salt. När det har svalnat har man en bra sköljvätska. OBS! inga andra munskölj eller desinfektionsmedel får användas om inte tandläkaren förskrivit detta.
  • Protes får inte användas innan en justering har utförts. Normalt brukar en protes justeras i samband med att man avlägsnar stygnen.
  • Svullnad och blåmärken förekommer efter operation, speciellt i överkäken. Ibland kan åldern och mediciner öka risken för blåmärken.
  • Undvik alkohol, snus och rökning minst 6 veckor efter operation.
  • Om du har frågor eller besvär, tveka inte att ringa oss omgående. Ring till kliniken på 08-55088550 eller till jourtelefon 072 299 01 07.